Lody by Anna Maciejewska
Składniki:
- szklanka malin w lekkim syropie (Helcom)
- szklanka pokrojonych gruszek (Gruszki połówki w lekkim syropie Helcom)
- szklanka truskawek
- banan
- 100 g mleka
Wykonanie:
Banana miksujemy z połową mleka, gruszkami, przelewamy do formy na lody, schładzamy w zamrażalce około 10 minut. W tym czasie maliny i truskawki miksujemy z drugą połową mleka do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Kanapeczki by Grażyna Mierzejewska
Składniki:
- pasta z suszonych pomidorów (Helcom)
- oliwki (Helcom)
- kruche babeczki
- serek śmietankowy
- soczewica
- wiśnie
- porzeczki
Wykonanie:
Babeczki smarujemy śmietankowym serkiem i pastą z suszonych pomidorów. Dekorujemy soczewicą, oliwkami, wiśniami i porzeczkami.
Sałatka by Waldemar Bera
Składniki:
- tuńczyk w sosie własnym (Helcom)
- pół puszki kukurydzy (Helcom)
- oliwki pokrojone w paseczki (Helcom)
- 5 jajek ugotowane na twardo
- średnia cebula
- pół pęczka szczypiorku
- 3 ogórki kiszone
- keczup
- majonez
Wykonanie:
W misce układamy kolejno: cebulę wymieszaną ze szczypiorkiem, tuńczyk, keczup, ogórki wymieszane z kukurydzą, jajka, majonez. Oliwki układamy tak, by uzyskać efekt piłki.