Zwycięskie przepisy mundialowego konkursu!

Lody by Anna Maciejewska

Składniki:

  • szklanka malin w lekkim syropie (Helcom)
  • szklanka pokrojonych gruszek (Gruszki połówki w lekkim syropie Helcom)
  • szklanka truskawek
  • banan
  • 100 g mleka

Wykonanie:

Banana miksujemy z połową mleka, gruszkami, przelewamy do formy na lody, schładzamy w zamrażalce około 10 minut. W tym czasie maliny i truskawki miksujemy z drugą połową mleka do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Kanapeczki by Grażyna Mierzejewska

Składniki:

  • pasta z suszonych pomidorów (Helcom)
  • oliwki (Helcom)
  • kruche babeczki
  • serek śmietankowy
  • soczewica
  • wiśnie
  • porzeczki

Wykonanie:

Babeczki smarujemy śmietankowym serkiem i pastą z suszonych pomidorów. Dekorujemy soczewicą, oliwkami, wiśniami i porzeczkami.

Sałatka by Waldemar Bera

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym (Helcom)
  • pół puszki kukurydzy (Helcom)
  • oliwki pokrojone w paseczki (Helcom)
  • 5 jajek ugotowane na twardo
  • średnia cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 ogórki kiszone
  • keczup
  • majonez

Wykonanie:

W misce układamy kolejno: cebulę wymieszaną ze szczypiorkiem, tuńczyk, keczup, ogórki wymieszane z kukurydzą, jajka, majonez. Oliwki układamy tak, by uzyskać efekt piłki.