Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek marki Helcom
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- papryka Jalapeno marki Helcom do smaku i wg uznania
- 400 g pomidorów malinowych (u mnie 3 sztuki)
- 3 średnie cukinie
- szczypta cukru
- sól, pieprz, ulubione zioła do smaku – polecamy świeże;-)
- parmezan do posypania
Wykonanie:
Cukinie i pomidory myjemy. Z pomidorów zdejmujemy skórki a cukinię przepuszczamy przez spiralizer – jeśli nie posiadacie,to czeka was ręczne krojenie cienkich pasków;-) Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, paprykę Jalapeno i czosnek – pokrojony bądź wyciśnięty . Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, smażymy ok 15 minut, aż otrzymamy klarowny sos. Do całości dodajemy spaghetti z cukinii. Podsmażamy 2 minuty obtaczając cukinię w sosie. Doprawiamy i mieszamy. Podajemy na ciepło, posypując startym parmezanem. Pyyyycha;-)