Składniki
- 500 g śliwek, prosto z drzewa;-)
- 50 g cukru trzcinowego
- 25 g mielonych migdałów, orzechów marki Helcom
- 2 łyżki aromatu waniliowego lub innego ulubionego;-)
Kruszonka:
- 110 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g zimnego masła w kawałkach
- 100 g płatków migdałów, orzechów
- 75 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Owoce włożyć do formy, dodać cukier, migdały, orzechy i aromat waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać.
- W celu uzyskania mieszanki do posypania owoców, do naczynia należy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło i palcami je rozgnieść.
- Dodać płatki migdałów i cukier wszystko wymieszać.
- Przygotowaną mieszanką posypać owoce. Piec 30 min w 200°C. Podawać ciepłe.