Składniki:
- 1 słoik pasty ze śliwek i daktyli Helcom Naturalnie
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub roztopionego masła)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 i ½ szklanki mleka
- sos czekoladowy
- świeże owoce (np. wiśnie i borówki amerykańskie)
Przygotowanie: Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Ciasto odstaw, aby odpoczęło (na około 15 minut). Na rozgrzaną gofrownicę nałóż ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadź je dokładnie po całej powierzchni. Po upieczeniu i wystygnięciu połóż jednego gofra na talerz i przełóż pastą ze śliwek i daktyli z Helcom Naturalnie. Następnie przykryj go kolejnym gofrem i znów przełóż pastą. Etap ten powtarzaj aż do uzyskania oczekiwanego efektu. Wierzch przyozdób ulubionymi owoce, bakaliami lub sosem czekoladowym.