Masz ochotę na danie inspirowane kuchnią tajską? Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa laureatki naszego konkursu na Facebooku Pani Małgorzaty Ziółkowskiej.  To zupa tajska z kurczakiem ? Jak zachęca sama autorka: “Idealne zimowe danie, aromatyczne, rozgrzewające i bardzo, bardzo smaczne ??”

Składniki:

  •  makaron sojowy lub ryżowy
  •  2 łyżki oleju kokosowego
  •  2 łyżki pasty curry
  •  1 duża pierś z kurczaka
  •  cebula
  •  czerwona papryka
  •  2 litry bulionu
  •  150 g pieczarek
  • 5 łyżek kukurydzy
  •  puszka mleczka kokosowego
  •  łyżka sosu sojowego np. marki Orient Taste
  •  szczypiorek lub dymka
  • 3 liście limonki kaffir
  •  ząbek czosnku
  •  kolendra (najlepiej świeża)

Przygotowanie:

  • Przygotować 2 litry bulionu drobiowego
  • Makaron włożyć do garnka i zalać zimną wodą- odstawić na 15 min
  • Na patelni na oleju kokosowym podsmażyć pastę curry i posiekany czosnek
  • Dodać pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki i podsmażyć na dużym ogniu 3 min Przełożyć do garnka
  • Cebule drobno posiekać i podsmażyć, dodać paprykę i pieczarki pokrojone w paski. Smażyć około 2 min — przełożyć do garnka
  • Całość zalać gorącym bulionem, dodać liście limonki i zagotować
  • Następnie dodać odcedzony i pokrojony makaron oraz kukurydzę Gotować około 5 min
  • Doprawić sosem sojowym dodać mleko kokosowe
  • Zdjąć z ognia dodać pokrojony szczypiorek, można skropić limonką i posypać świeżą kolendrą


Smacznego!