Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę? Sprawdź przepis Pani Aleksandry Filipowskiej, laureatki naszego konkursu na Facebooku na chrupiące i aromatyczne, imprezowe paluchy chlebowe.


Świetnie smakują solo, ale również są świetnym kompanem do warzywnych sosów, dipów, a także past warzywnych i twarogowych. Goście doceniają je za każdym razem! ? My, paluchy chlebowe polecamy spróbować z nowymi pastami marki Helcom Ethnic inspirowanymi smakami z różnych kuchni świata – https://www.helcomethnic.pl/

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  •  Łyżka oliwy
  •  Łyżeczka suchych drożdży
  •  Łyżeczka soli
  •  Łyżeczka cukru
  •  Jedno żółtko do posmarowania
  •  Sól gruba, dowolne zioła (np. prowansalskie), ziarna ( np. czarnuszka, pestki dyni, słonecznika marki Helcom)

Wykonanie:

Mieszamy składniki na ciasto na jednolitą masę i zostawiamy na godzinkę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wrośnięcia (podobnie, jak ciasto na pizzę). Potem rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm. Kroimy w cienkie paski od 1 do półtora centymetra. Rozciągamy w rękach lub skręcamy. Po uformowaniu kładziemy na blasze na papierze do pieczenia i odstawiam jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Paluchy smarujemy roztrzepanym żółtkiem i obsypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami lub solą. Pieczemy około 10-13 minut w zależności od piekarnika i grubości paluchów.