Grillowana pierś z kurczaka z letnią sałatką

Grillowana pierś z kurczaka z letnią sałatką, grillowaną cukinią i cytryną, czyli letnie smaki na talerzu.☺️

Zapraszamy do wypróbowania przepisu autorstwa Pana Pawła Bednarczyka, laureata naszego konkursu na Facebooku na cudownie soczystą i aromatyczną, grillowaną pierś z kurczaka.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

Marynata:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy ze śliwowicą lub zwykła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili

Wykonanie

Czosnek przeciskamy przez praskę, a chili drobniutko kroimy bez pestek. Wszystko razem łączymy z musztardą, oliwą i miodem. Mięso kroimy na plastry i marynujemy przez ok. 30 minut w lodówce. Dzięki marynacie mięso jest soczyste, lekko pikantne, kruche i pięknie zgrillowane.

Do mięsa polecamy sałatkę z roszponki, pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i czarnej porzeczki. Do sałatki dresing z musztardy malinowej i oliwy (w lecie możemy użyć świeżych malin przetartych przez sitko, połączonych z musztardą i oliwą). Dodatki jak cukinia i cytryna posypujemy solą, pieprzem lub inną przyprawą do warzyw z grilla. Grillujemy z każdej strony, aby się lekko podpaliły, a tym samym oddały swój smak i aromat. Całe danie posypujemy ziarenkami słonecznika i czarnego sezamu.?

SMACZNEGO