Słodkie bułeczki dyniowe dla Pana Piotra, laureata naszego konkursu na Facebooku – smakują i pachną wspaniałe, a swoim złotym kolorem rozjaśniają nawet najbardziej ponury dzień!
Składniki na rozczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie rozczynu:
Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać mąkę i wymieszać, na gładką masę. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut, miskę nakryć ściereczką.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki roztopionego, letniego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- Kilka kropel aromatu cytrynowego
- 3 łyżki cukru
- Szczypta soli
Nadzienie:
- Powidła śliwkowe Helcom
Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszamy z rozczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie z łatwością odchodziło nam od ręki. Czasami w tym celu, musimy ciasto podsypać dodatkowo mąką. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1h i przykrywamy ściereczką.
Po około 1h ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Formujemy bułeczki, spłaszczamy w dłoni i nakładamy małą łyżeczkę konfiturę śliwkową. Osobiście uwiebiam eksperymenty z konfiturami, śliwki łączę z konfitura jabłkową i imbirem. Bułeczkę trzeba dokładnie zlepić, by nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Żeby powstał kształt dyni, należy obwiązać je sznurkiem kulinarnym. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dosyć sporych odległościach od siebie. Bułeczki pozostawiamy jeszcze przez około 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, aż bułeczki delikatnie się zarumienią.