Popisową przekąską karnawałową Pani Magdaleny Kaczmarek, laureatki naszego konkursu na Facebooku są gniazdka z ciasta francuskiego nadziewane szynką, pomidorem z dodatkiem sałatki z oliwkami.
Poznajcie jej wyjątkowy przepis i smakujcie nie tylko od święta! 🙂
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 10 dkg szynki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli duża
- 1 cebula czerwona
- 10 oliwek czarnych Helcom
- 5 pomidorów suszonych Helcom
- 50 g roszponki
- Pieprz czerwony, natka pietruszki
- Sos vinaigrette
- 1 kawałek sera feta
- 2 łyżki sosu pomidorowego do pizzy — smażone pomidory Helcom Premium
- 1 zielony ogórek
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy 8 cm. Użyć do tego można na przykład pucharka do lodów. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego koła wykładamy trochę sosu pomidorowego, dodajemy startą mozzarelle, pokrojoną szynkę, piórka cebuli, połówki pomidorków koktajlowych. Brzegi podwijamy do środka, robiąc zakładkę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni. Wstawiamy blaszkę i pieczemy około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Z resztek ciasta wycinamy gwiazdki za pomocą małej foremki i również pieczemy.
W tym samym czasie myjemy roszponkę, układamy na desce, dodajemy kawałki sera feta, oliwki, pokrojone pomidory suszone, cebulę piórka, plastry szynki i plastry ogórka. Dekorujemy gwiazdkami z ciasta francuskiego. Całość polewamy sosem, posypujemy pieprzem czerwonym oraz natką pietruszki.?