Jak Wielkanoc, to oczywiście babka …. tradycja to tradycja, musi być. Idealnie będzie prezentować się na świątecznym stole. Koniecznie wypróbuj przepisu Pani Ani, laureatki naszego wielkanocnego konkursu.

 

KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA

Ciasto żółte:

  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy

Ciasto białe:

  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 50 g mąki migdałowej (jeśli nie posiadasz mąki migdałowej użyj pszennej)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • kakao
  • tłuszcz do formy

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Dodać szczyptę kurkumy, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
  2. Przygotować białą warstwę. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier wanilinowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy masę żółtą. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać masy jajecznej. Na to ostrożnie wyłożyć połowę masy białej. Posypać kakao. Ponownie masę żółtą, na to kakao. Zakończyć masą białą, już nie posypywać kakao.
  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.