Dla poszukujących nietypowych przepisów mamy świetną propozycję od Pani Sylwii, laureatki naszego wielkanocnego konkursu. “Mój ulubiony nowojorski sernik wyróżnia się niezwykle aksamitną konsystencją. Ma kremowy smak, jest bardzo lekki i przepyszny. To wspaniałe ciasto przygotowuje się na spodzie z pokruszonych ciastek połączonych z masłem i piecze się je w kąpieli wodnej. Odkąd pierwszy raz go zrobiłam, to skradł moje serce. Mój ulubiony wykończony kremem pistacjowym z białą czekoladą i malinami.”
Spód do sernika:
- 100 g masła
- 150 g herbatników
Masa serowa:
- 1kg twarogu sernikowego
- 180 g cukru pudru
- 5 jajek
- 250 ml śmietanki
- 50 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 100g pasty pistacjowej
- 50 g białej czekolady
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Herbatniki pokrusz. Wymieszaj je z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać, piec 10 min.
- Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem i śmietanką. Dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną.
- Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową.
- Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej. Zagotuj około 1,5 l wody i przelej ją do pojemnika lub formy, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika. Sernik wstaw nad poziom ponad wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 90 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pastą pistacjową, rozsmaruj na zimny wystudzony sernik , najlepiej na drugi dzień. Udekoruj mascarpone i owocami. Smacznego!