Panna Cotta i owoce z dodatkiem wina.

Przepyszny włoski deser, który jest prostszy, niż Ci się wydaje. Sprawdź ten przepis na pyszną panna cottę. Dodaj wybrane przez siebie owoce z dodatkiem wina Helcom Premium.

Kup przetwory owocowe z dodatkiem wina Helcom Premium> e-sklep Athina Delikatesy < 

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu),
  • 100 g cukru,
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii),
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • pasta owocowa truskawka z dodatkiem wina białego lub wiśnia z dodatkiem wina czerwonego,
  • dodatki dekoracyjne, np. świeże owoce, liście mięty.

 

Wykonanie:

W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę razem z cukrem i nasionami z laski wanilii na średnim ogniu, aż się zagotuje. Jeśli używasz ekstraktu z wanilii, dodaj go po zagotowaniu.

W miseczce rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje.

Gdy śmietana się zagrzeje, odłóż garnek z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.

Przelej masę do foremek lub kieliszków. Odstaw do schłodzenia w lodówce na co najmniej 4 godziny lub do momentu, aż panna cotta się ściągnie. Już prawie gotowe! Nałóż na wierzch każdej porcji: owoce z dodatkiem wina tak zby zrobić z nich warstwę oraz udekoruj listkami mięty czy świeżymi owocami.