Cynamonowe gofry z serkiem waniliowym i pastą owocową.

Każdy lubi gofry! Sposobów na ich przyrządzenie jest dużo. Poniższy przepis to cynamonowe wydanie gofrów, które pasuje zarówno na letnie śniadnie jak i deser do jesiennej kawy. Podaj z serkiem homogenizowanym waniliowym, do tego ulubiona pasta owocowa od Helcom Naturalnie i dekoracje np. pistacje i parę mniejszych świeżych owoców.

Kup pasty owocowe Helcom Premium > e-sklep Athina Delikatesy < 

Wypróbuj wszystkie smaki: śliwka z daktylami, truskawka z figą i brzoskwinia z morwą.

Składniki na 15-20 mniejszych gofrów:

Gofry cynamonowe:

  • 2 jajka,
  • spora szczypta soli, 3 łyżki cukru,
  • 400 ml mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g oleju rzepakowego + trochę do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki:

  • serek waniliowy homogenizowany,
  • pasty owocowe od Helcom Naturalnie truskawkowa z figą i śliwkowa z daktylami,
  • pistacje jako posypka,
  • cukier puder do oprószenia,
  • świeże owoce do podania, np. truskawki, figi, śliwki.

Wykonanie:

1. Gofry cynamonowe: żółtka jaj wymieszaj z cukrem trzcinowym, mlekiem, ekstraktem, przesianą mąką pszenną, cynamonem, proszkiem do pieczenia i olejem na gładką masę. Białka ubij z solą na sztywno w osobnej misce. Stopniowo wmieszaj je do masy z żółtkami.

2. Gofrownicę rozgrzej, natłuść ją olejem przy pomocy pędzelka. Nakładaj porcje ciasta i smaż kilka minut do ładnego koloru (czas uzależniony jest od mocy i jakości gofrownicy).

3. Od razu wyjmij, podawaj na ciepło z waniliowym serkiem, pastami owocowymi Helcom Naturalnie, posiekanymi pistacjami i świeżymi owocami.

Przepis przygotowała blogerka Justyna Dragan.