Wysokobiałkowy obiad w stylu meksykańskim

Zupa „meksykańska” inspirowana chili con carne. To rozgrzewająca, wysokobiałkowa zupa z mielonym mięsem, do tego czarna fasola (jedliście ją już?), a całość podkręcona ostrymi papryczkami piri-piri. Propozycja na jesienny, lekko pikantny i sycący obiad.

Kup produkty z listy składników w Delikatesy Athina online! Linki do produktów znajdziesz w liście składników.

Składniki:

Wykonanie:

W garnku podsmażamy przez ok. 7 minut mielone mięso z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, papryką słodką i wędzoną, kuminem i solą. Podajemy pokrojone papryczki piri-piri, przelaną wodą czarną fasolę, pokrojoną paprykę, kukurydzę, pomidory i wodę/bulion. Gotujemy 10 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku wedle uznania. Polecam podać ją z jakąś zieleninką (np. kolendrą) i skyrem — podbije jeszcze dodatkowo białko w zupie i przełamie smaki.