Szybkie i domowe, wypróbuj ten przepis na popularne mini pizzerinki! Proponujemy dodatki Helcom, które nadadzą im śródziemnomorski smak — sos pomidorowy do pizzy z ziołami, czarne i zielone oliwki oraz suszone pomidory.
Kup produkty z listy składników w Delikatesy Athina online! Linki do produktów znajdziesz w liście składników.
MINI PIZZERINKI W ŚRÓDZIEMNOMORSKIM STYLU
Składniki (na 12 szt.) :
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej + do podsypywania,
- 15 g świeżych drożdży,
- 230 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 30 ml oliwy z oliwek + odrobina do wysmarowania brzegów ciasta
Dodatkowo:
- sos do pizzy z ziołami Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- twarda mozzarella, starta,
- oliwki zielone i czarne Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- suszone pomidory paski w oleju Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- pomidorki koktajlowe,
- świeża bazylia,
- świeża rukola.
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: drożdże rozpuść w 50 ml letniej wody z cukrem i 30 g mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut, aż rozczyn urośnie. Po tym czasie przełóż go do misy, dodaj resztę mąki, wody, wsyp sól i wlej oliwę. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne (możesz je również wyrobić mikserem z hakiem). Misę nakryj ściereczką i odstaw na 60 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części, uformuj z nich okrągłe kuleczki, odłóż na deseczkę oprószoną mąką. Nakryj ściereczką i zostaw na 10 minut. Następnie z każdej kulki uformuj okrągłą pizzę rozciągając ją w dłoniach. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odległości, najprawdopodobniej potrzebne będą dwie blaszki). Wysmaruj sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą, wyłóż czarne i zielone oliwki, suszone pomidory oraz te koktajlowe. Brzegi wysmaruj oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez około 12-15 minut do ładnego zarumienienia. Wyjmij, podawaj na gorąco dekorując listkami świeżej bazylii i rukolą.
Smacznego!