Koktajl Smaki polskiego sadu to jesienna uczta pełna smaków i aromatów prosto z przydomowego ogrodu. Połączenie jabłek i śliwek z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak cynamon i imbir, tworzy idealną kompozycję na chłodne dni. Koktajl ma dwie warstwy – każda z innym akcentem smakowym – które można pięknie ułożyć w przezroczystym naczyniu, dodając napojowi elegancji. To prosty i zdrowy sposób na dawkę witamin.
Przepis wyróżniony w konkursie organizowanym na profilach Życie ma smak – Instagram i Facebook
Koktajl Smaki polskiego sadu
z dodatkiem rozgrzewających przypraw doskonale rozgrzeje w jesienne dni.
Składniki na dwie porcje:
- 2 jabłka,
- garść świeżych liści pietruszki,
- 4 śliwki renklody,
- 4 śliwki węgierki,
- 1/2 szklanki wody,
- szczypta cynamonu,
- szczypta imbiru.
Wykonanie:
Składniki dokładnie umyj. Z jabłek usuń gniazda nasienne, śliwki wypestkuj. Owoce pokrój w cząstki. Przygotuj pierwszą warstwę koktajlu, miksując jabłka z liśćmi pietruszki, cynamonem i połową ilością wody. Następnie przygotuj drugą warstwę: zmiksuj śliwki renklody i węgierki z pozostałą wodą i szczyptą imbiru. Ułóż delikatnie jedną warstwę na drugiej w przezroczystym naczyniu.Koktajl można również przygotować w wersji jednowarstwowej.
Zdjęcie wygenerowane przez AI.