Koktajl smaki polskiego sadu

Koktajl Smaki polskiego sadu to jesienna uczta pełna smaków i aromatów prosto z przydomowego ogrodu. Połączenie jabłek i śliwek z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak cynamon i imbir, tworzy idealną kompozycję na chłodne dni. Koktajl ma dwie warstwy – każda z innym akcentem smakowym – które można pięknie ułożyć w przezroczystym naczyniu, dodając napojowi elegancji. To prosty i zdrowy sposób na dawkę witamin.

Przepis wyróżniony w konkursie organizowanym na profilach Życie ma smak – Instagram i Facebook

Koktajl Smaki polskiego sadu

z dodatkiem rozgrzewających przypraw doskonale rozgrzeje w jesienne dni.

Składniki na dwie porcje:

  • 2 jabłka,
  • garść świeżych liści pietruszki,
  • 4 śliwki renklody,
  • 4 śliwki węgierki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta imbiru.

 

Wykonanie:

Składniki dokładnie umyj. Z jabłek usuń gniazda nasienne, śliwki wypestkuj. Owoce pokrój w cząstki. Przygotuj pierwszą warstwę koktajlu, miksując jabłka z liśćmi pietruszki, cynamonem i połową ilością wody. Następnie przygotuj drugą warstwę: zmiksuj śliwki renklody i węgierki z pozostałą wodą i szczyptą imbiru. Ułóż delikatnie jedną warstwę na drugiej w przezroczystym naczyniu.Koktajl można również przygotować w wersji jednowarstwowej.

Zdjęcie wygenerowane przez AI.