
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami w oleju Helcom to doskonały pomysł na szybki i pełen smaku obiad. Dzięki intensywnemu aromatowi suszonych pomidorów i delikatności mascarpone danie zyskuje wyjątkową kremową konsystencję i głębię smaku. Dodatek rukoli i świeżej bazylii nada potrawie lekkości i świeżości, a parmezan podkreśli całość swoim serowym akcentem. To prosty sposób na codzienny posiłek z kurczakiem.
Kup Suszone pomidory w oleju od HELCOM. Spróbuj też wersji z dodatkami! > e-sklep Athina Delikatesy <
Kup makarony Mediteranea > e-sklep Athina Delikatesy <
MAKARON Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Czas gotowania: 20 minut
Składniki na dwie porcje:
- 200-250 g makaronu spaghetti lub innego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 pierś z kurczaka,
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju Helcom,
- olej z suszonych pomidorów (olej ze słoiczka Helcom),
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 2 garści listków rukoli,
- sól i pieprz,
- świeże listki bazylii do podania oraz dodatkowy parmezan do posypania.
Wykonanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania materiału zachowaj mniej więcej 3/4 szklanki wody z makaronu, będzie ona niezbędna do przygotowania sosu.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a kurczaka w niewielką kostkę. Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Suszone pomidory Helcom pokrój w cienkie paseczki.
- Na patelnię dodaj nieco oleju z suszonych pomidorów ze słoiczka Helcom i wrzuć doprawionego kurczaka. Podsmaż go przez kilka minut, aż przestanie być surowy, po czym dodaj pokrojony w plasterki czosnek a po minucie suszone pomidory. Wtedy na patelnię nałóż serek mascarpone i mniej więcej połowę szklanki odłożonej wody z gotowania makaronu. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj około 2-3 minut aż sos się nieco zredukuje i nabierze smaku. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Teraz dodaj ugotowany makaron, jeszcze nieco wody od makaronu. Mieszaj i podgrzewaj przez minutę, aż sos zostanie nieco wchłonięty przez makaron, ale nadal będzie widoczny. Wtedy wyłącz kuchenkę, dodaj listki rukoli i wymieszaj.
Makaron przekładaj na talerze i posypuj parmezanem oraz ozdabiaj listkami świeżej bazylii. Podawaj niezwłocznie po zdjęciu z patelni.
Przepis przygotowany przez Blogerkę Nietylkopasta.pl