
Ciasto z kremem kajmakowym i nadzieniem z czarnej porzeczki Helcom Easy Cook to świetna propozycja na deser, który nie wymaga pieczenia, ale zapewnia efekt „wow”. Warstwy kakaowych herbatników, aksamitny krem kajmakowy i wyraziście owocowe nadzienie Helcom Easy Cook, polewa czekoladową i chrupiące orzechy. Brzmi smakowicie?
To ciasto zyskuje pełnię smaku po kilku godzinach chłodzenia – warstwy idealnie się przenikają, a struktura staje się kremowa i zwarta. To doskonały wybór na rodzinne spotkania, święta czy wtedy, gdy chcesz zaskoczyć gości deserem, który wygląda i smakuje jak z cukierni, a przygotujesz go bez pieczenia!
Kup Nadzienia owocowe wprost do deserów i ciast od Helcom Easy Cook > e-sklep Athina Delikatesy <
Kup orzechy laskowe albo inne bakalie do dekoracji > e-sklep Athina Delikatesy <
CIASTO Z KREMEM KAJMAKOWYM
Składniki:
Krem:
- 200 g miękkiego masła,
- 1 puszka (ok. 450 g) masy kajmakowej,
- 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym (bez cukru),
- 700 ml mleka,
- 2 łyżki cukru.
Polewa czekoladowa:
- 80 g masła,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao.
Dodatkowo:
- 400 g herbatników kakaowych,
- 1 słoik (550 g) nadzienia do ciast i deserów Helcom o smaku czarnej porzeczki,
- orzechy laskowe lub inne do dekoracji.
Wykonanie:
Z 700 ml mleka odlewamy 500 ml i zagotowujemy. Pozostałą część mieszamy z proszkiem budyniowym, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy budyń będzie już zimny, przystępujemy do przygotowania kremu.
Przygotowanie kremu: masło przekładamy do miski i miksujemy przez kilka minut do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wciąż miksując, dodajemy po łyżce kajmaku i budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Formę 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, na niej rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na nich wykładamy nadzienie z czarnej porzeczki, znów herbatniki, druga część masy kajmakowej i na koniec herbatniki. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Przygotowujemy polewę czekoladową: Masło, cukier i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą, dodajemy kakao, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.