Anzac biscuits (ciasteczka kokosowo-owsiane)

Składniki:

  • 90 g płatków owsianych
  • 90 g wiórków kokosowych (Helcom)
  • 100 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wrzątku

Wykonanie:

Mieszamy w misce płatki, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Na patelni topimy masło, dodajemy syrop klonowy i sodę wymieszaną z dwiema łyżkami wrzącej wody. Zawartość patelni przelewamy do miski z suchymi składnikami i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w dość dużych odstępach, bo spłaszczamy je do kształtu placuszków. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe do jedzenia, jak tylko troszkę przestygną 😉