Zupa z awokado – subtelna rozkosz w jednym daniu

Składniki:

  • duże dojrzałe awokado
  • puszka pomidorów (Helcom)
  • por
  • papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oleju roślinnego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka

Sposób przygotowania:

Awokado obrać i zmiażdżyć widelcem, dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut. W garnku rozgrzać olej, dodać kukurydzę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę i smażyć kilka minut, aż zmiękną.

Połowę obsmażonych warzyw włożyć do blendera, dodać awokado i miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do czystego garnka. Wlać bulion i mleko, dodać resztę warzyw, gotować na wolnym ogniu około 5 minut.

inspiracja: polki.pl