Azjatycki bulion warzywno-rybny jest bardziej oryginalny oraz syty od zwykłego rosołu. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory, a dzięki temu, że zawiera imbir, jest również naturalnym wspomagaczem odporności! ?
Chcesz posmakować kuchni azjatyckiej? Wypróbuj przepis autorstwa laureatki naszego konkursu na Facebooku Pani Anny Kietzman.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 młode marchewki
- Ziele angielskie
- Seler
- Szklanka płatków suszonego tuńczyka dashi
- Sól, pieprz
- Natka z pietruszki
- Łyżka oliwy
- Imbir
- Kolendra
Dodatki:
- Tofu
- Cukinia
- Kolendra
- Makaron udon
- Sok z limonki
- Jajko
- Szczypior
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać, zalać litrem wody. Dodać sól i pieprz. Cebulę opalić nad palnikiem kuchenki i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, oliwę, natkę z pietruszki, kolendrę i imbir. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut do miękkości warzyw.
Do drugiego garnka wrzucić płatki tuńczyka, zalać 2 szklankami wody. Gotować, dopóki dashi nie odda smaku wodzie. Następnie odsączyć i wlać wywar rybny do bulionu warzywnego. Gotować całość razem jeszcze około 20 minut, tak by uzyskać bardzo aromatyczny bulion.
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Tofu podprażyć na patelni bez użycia tłuszczu. Cukinię pokroić na cienkie paseczki (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Jajko ugotować na pół miękko. Wycisnąć sok z limonki.
Wszystkie składniki ułożyć w misce, zalać bulionem. Dla koloru można udekorować ostrą papryczką.