Bajgle w sam raz na jesienne śniadanie!

Bajgle to popularne na całym świecie drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Jedliście już?

Składniki na 10 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 300 ml wody

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • 3 łyżki ziaren do posypania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników
i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy – to dwoma palcami).

Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, w której rozpuścić dodatkową 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i położyć na np. papier do pieczenia lub folię, do osuszenia.

Przygotować płaską blachę – wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ocieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-).

 

Inspiracja znaleziona na http://www.mojewypieki.com/post/bajgle.