Beavertails – czyli kanadyjski przysmak

Tym z Was, którzy ich nie znają, wyjaśnię. Beavertails to taki kanadyjski przysmak. Wygląda jak płaski, chrupiący ogon bobra, a smakuje jak niebo na talerzu.  Jest on smażonym ciastem, posypanym cukrem i cynamonem, czasem polanym czekoladą lub posypany innymi słodkościami.” Wystarczy zapakować je w koszyk piknikowy, dodać kilka świeżych owoców i jakiś napój, a piknik stanie się prawdziwą ucztą! Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
  1. W dużej misce wymieszaj 2 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  2. Dodaj 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko, 2 łyżki rozpuszczonego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wyrób ciasto.
  3. Odstaw ciasto na 30 minut, aby wyrosło.
  4.  Podziel ciasto na mniejsze porcje i rozwałkuj je na cienkie, owalne placki.
  5.  Smaż na głębokim oleju, aż będą złociste i chrupiące.
  6.  Wyjmij z oleju i od razu posyp cukrem z cynamonem.