Składniki:
- 2 kg kapusty cukrowej
- kilogram kapusty kiszonej
- kilogram żeberek
- 10 dag suszonych śliwek (Helcom)
- 5 dag suszonych grzybów
- słoiczek przecieru pomidorowego (Helcom)
- 1,5 szklanki oleju
- 2 torebki przyprawy do bigosu
- vegeta
Wykonanie:
Mieszamy kapustę cukrową i kwaszoną, żeberka obsmażamy na patelni. Brytfankę wypełniamy do połowy kapustą, układamy warstwę z grzybów i śliwek, posypujemy jedną torebką przyprawy do bigosu i vegetą. Następnie układamy żeberka i ponownie posypujemy przyprawą do bigosu oraz vegetą. Przykrywamy resztą kapusty. Całość polewamy olejem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy kości z żeberek, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Na drugi i na trzeci dzień pieczemy po godzinie. Czwartego dnia dodajemy przecież i pieczemy jeszcze 30 minut.
Źródło: www.mniammniam.com