Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 2 niepełne szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 żółtka
- łyżka masła do ciasta i ok. pół do smażenia
- łyżka cukru pudru
Farsz:
- 200g białego serka
- 200 g serka homogenizowanego
- 2-3 łyżki rodzynek (Helcom)
- ulubiona Frutiżella (Helcom)
- syrop klonowy dla mega łasuchów
- kilka ulubionych świeżych owoców do dekoracji
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek, przesianą mąkę wymieszać z mlekiem, masłem i odrobiną soli. Wszystko razem wymieszaj na gładką masę. Białka należy ubić na sztywną pianę i połączyć je z wcześniej przygotowanym ciastem. smażyć na maśle na zloty kolor.
Farsz możecie przygotować łącząc dwa rodzaje serków cukier i rodzynki. Dla większych łasuchów polecamy Frutiżellę marki HELCOM, a dla jeszcze większych fanów słodkości dodatkowo syrop klonowy. Ależ pozytywne kalorie;-)