Składniki na pastę:
- 400g świeżych, leśnych grzybów
- 2 łyżki oliwy (Helcom)
- 200g sera feta
- Ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Wykonanie: Pokrojone w kostkę grzyby podsmażamy grzyby na 2 łyżkach oliwy, aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Gdy grzyby ostygną wkładamy je do blendera z pozostałymi składnikami i miksujemy, na gładką pastę.
Składniki na bułeczki z parmezanem i ziołami:
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- szklanka mąki z zarodków pszennych Helcom Naturalnie
- szczypta soli
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki świeżych ziół (tymianek, szałwia, bazylia)
Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki i rozdzielamy je na 6 form do bułeczek. Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułeczki, aż będą złociste.
Źródło: www.codziszjemnasniadanie.pl