Burgery na mundial

Składniki na footballowe bułeczki (8 porcji)

  • pół kilograma mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • pół łyżki miodu
  • pół łyżki soli
  • jajko do posmarowania

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z miodem,  dodajemy wodę i sól. Powoli wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Nakładamy ciasto do foremek. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Link do footballowej formy: https://www.ranohome.pl/forma-do-babeczek-muffinek-pilka-nozna-12-sztuk-p-560.html 🙂

Składniki na burgery:

  • 400 g piersi kurczaka
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • 1/4 ananasa
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny, limonki)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • sałata zielona
  • starty ser mozzarella
  • pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami i curry (Helcom Naturalnie)

Wykonanie:

Paprykę, marchewkę i ananasa kroimy w kostkę. Piersi kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odkładamy. Imbir i czosnek trzemy na małej tarce. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i trzema łyżkami wody, odstawiamy. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką grzejemy oliwę. Smażymy kurczaka około 5 minut, pod koniec dodajemy starty imbir, czosnek i pieprz, cały czas mieszamy. Dodajemy paprykę, marchewkę, ananasa i smażymy kolejne 5 minut. Dolewamy ocet z wodą i cukrem, wymieszamy i czekamy aż się zagotuje. Gotujemy przez około 2 minuty, po czym dodajemy ketchup. Mieszamy i gotujemy ostatnią minutę. Bułki rozkrawamy tak, by uzyskać efekt piłki. Obie połówki smarujemy pastą ze słonecznika. Na dolną kładziemy dwa plasterki sałaty, obfitą warstwę kurczaka, posypujemy tartą mozzarellą, przykrywamy sałatą i drugą połową bułki. Przekuwamy długą wykałaczką i mundialowe burgery gotowe!