
Burrito bez grama mąki (z wrapem z ziemniaków) i intensywnym farszem z mielonej wołowiny, czarnej fasoli i pomidorów Helcom, to idealna propozycja na obiad lub kolację. Całość dopełniają dodatki ostre papryczki jalapeño, kukurydza, świeża kolendra i ser mozzarella, które tworzą razem prawdziwą eksplozję smaku. Ten przepis to świetna alternatywa dla klasycznego burrito – bez mąki, za to pełen smaku i wartościowych składników. Zainspiruj się, zasmakuj i gotuj kuchnię meksykańską z Helcom.
BURRITO Z WRAPEM Z ZIEMNIAKÓW
Składniki na 4 porcje:
Wrap:
- Ziemniaki (ok. 4 dużych)
- Mozzarella z kostce
Farsz:
- 2 duże cebule,
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- puszka czarnej fasoli Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- puszka kukurydzy Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- kilka kawałków papryki jalapeno Helcom (w przepisie to ok. 5 sztuk zielonej i 5 czerwonej) >>Dodaj do listy zakupów<<
- 2 puszki całych pomidorów konserwowych Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- mozzarella w bloku,
- oliwa Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- przyprawy: kmin rzymski, słodka papryka, chili w proszku, sól, pieprz
- świeża kolendra.
Wykonanie:
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry na mandolinie. Rozłóż je równomiernie na blasze pokrytej papierem do pieczenia, tworząc koło o średnicy ok. 30 cm. Równomiernie posyp startą mozzarellą i piecz przez 13-15 minut w 190 stopniach z termoobiegiem (ser ma się delikatnie zarumienić). Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i dopiero wtedy zdejmij tortillę z papieru.
Przygotuj farsz. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Zsuń ją na bok patelni. Wrzuć mięso i podsmaż na dużym ogniu, aż się zarumieni. Zalej pomidorami Helcom i rozmiażdż je łopatką. Wsyp przyprawy i duś na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodaj pokrojone jalapeno oraz odcedzoną kukurydzę i odcedzoną i przepłukaną fasolę.
Na przygotowanego wrapa z ziemniaków wyłóż letnio ciepły farsz, posyp startym serem, liśćmi kolendry i zawiń. Smacznego!
Produkty Helcom doskonale sprawdzają się w kuchni inspirowanej Meksykiem – są aromatyczne, naturalne i wygodne w użyciu. W tym przepisie wykorzystasz aż kilka z nich: konserwowe pomidory, fasolę, kukurydzę, jalapeño oraz oliwę. Gotowy wrap z ziemniaków zyskuje dzięki nim zupełnie nowy wymiar.