Meksykański smak burrito z wrapem z ziemniaków

Burrito bez grama mąki (z wrapem z ziemniaków) i intensywnym farszem z mielonej wołowiny, czarnej fasoli i pomidorów Helcom, to idealna propozycja na obiad lub kolację. Całość dopełniają dodatki ostre papryczki jalapeño, kukurydza, świeża kolendra i ser mozzarella, które tworzą razem prawdziwą eksplozję smaku. Ten przepis to świetna alternatywa dla klasycznego burrito – bez mąki, za to pełen smaku i wartościowych składników. Zainspiruj się, zasmakuj i gotuj kuchnię meksykańską z Helcom.

BURRITO Z WRAPEM Z ZIEMNIAKÓW

Składniki na 4 porcje:

Wrap:

  • Ziemniaki (ok. 4 dużych)
  • Mozzarella z kostce

Farsz:

Wykonanie:

Ziemniaki pokrój w cienkie plastry na mandolinie. Rozłóż je równomiernie na blasze pokrytej papierem do pieczenia, tworząc koło o średnicy ok. 30 cm. Równomiernie posyp startą mozzarellą i piecz przez 13-15 minut w 190 stopniach z termoobiegiem (ser ma się delikatnie zarumienić). Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i dopiero wtedy zdejmij tortillę z papieru.

Przygotuj farsz. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Zsuń ją na bok patelni. Wrzuć mięso i podsmaż na dużym ogniu, aż się zarumieni. Zalej pomidorami Helcom i rozmiażdż je łopatką. Wsyp przyprawy i duś na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodaj pokrojone jalapeno oraz odcedzoną kukurydzę i odcedzoną i przepłukaną fasolę.

Na przygotowanego wrapa z ziemniaków wyłóż letnio ciepły farsz, posyp startym serem, liśćmi kolendry i zawiń. Smacznego!

 

Produkty Helcom doskonale sprawdzają się w kuchni inspirowanej Meksykiem – są aromatyczne, naturalne i wygodne w użyciu. W tym przepisie wykorzystasz aż kilka z nich: konserwowe pomidory, fasolę, kukurydzę, jalapeño oraz oliwę. Gotowy wrap z ziemniaków zyskuje dzięki nim zupełnie nowy wymiar.

Gotuj kuchnię meksykańską z produktami od Helcom, które znajdziesz w dużych sieciach handlowych oraz w naszym sklepie online www.sklepatena.pl !