Chili con carne z nachosami

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej (Helcom)
  • 200 ml wody
  • puszka czerwonej fasoli (Helcom)
  • puszka kukurydzy (Helcom)
  • cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 małe papryczki chili
  • spora szczypta pieprze cayenne
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy (helcom)
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Czosnek i cebulę siekamy drobno i podsmażamy chwilę na dużym rondlu. Dodajemy mięso i smażymy, aż jego kolor zrobi się brązowy. Wtedy dolewamy passatę oraz wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Uzupełniamy przygotowanym zestawem przypraw. Gotujemy 25 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Porcje można podawać z łyżką śmietany. Koniecznie z nachosami, krakersami lub chrupiącą ciabattą.