Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml passaty pomidorowej (Helcom)
- 200 ml wody
- puszka czerwonej fasoli (Helcom)
- puszka kukurydzy (Helcom)
- cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 małe papryczki chili
- spora szczypta pieprze cayenne
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy (helcom)
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Czosnek i cebulę siekamy drobno i podsmażamy chwilę na dużym rondlu. Dodajemy mięso i smażymy, aż jego kolor zrobi się brązowy. Wtedy dolewamy passatę oraz wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Uzupełniamy przygotowanym zestawem przypraw. Gotujemy 25 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Porcje można podawać z łyżką śmietany. Koniecznie z nachosami, krakersami lub chrupiącą ciabattą.