Chleb z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej (Helcom Naturalnie)
  • 700 ml wody + woda do uzupełniania

Wykonanie:

Kaszę płuczemy na sitku, wkładamy do miski z wodą (700 ml) i odstawiamy na noc. Rano na  wierzchu możemy zobaczyć piankę, niezależnie od niej (czy będzie, czy nie będzie) mieszamy kaszę i uzupełniamy wodę, która już się wchłonęła. Kasza powinna się moczyć jeszcze cały dzień – w tym czasie pilnujemy, by cały czas przykrywała ją cienka warstwa wody. Wieczorem odlewamy nadmiar wody i blenderujemy kaszę do uzyskania gęstej, kleistej masy. Solimy. Przekładamy „ciasto” to keksówki wyścielanej papierem do pieczenia i umieszczamy na noc w ciemnym, zimnym piekarniku. Rano można już upiec chleb J Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i pieczemy około godziny.