Chrupiące placuszki z parmezanem i dipem z pomidorów i bazylii

Chrupiące placuszki z parmezanem i dipem z pomidorów i bazylii.
Składniki (placuszki):

  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • sól, pieprz

Składniki (dip):

  • suszone pomidory (Helcom)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwki (Helcom)
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego, grubo zmielonego pieprzu
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Krok 1 (dip): Pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, cukier, sól, pieprz, oliwki do smaku oraz bazylię i blendujemy
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i zmniejszamy ogień do połowy skali, masę nakładamy łyżką i gładzimy aby zrobiły się płaskie, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru, następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z wcześniej przygotowanym dipem z pomidorów i bazylii.

Zapisz

Zapisz