Jeśli tylko jesteś fanem kokosowych smaków, migdałów i pysznych słodkości to te ciasteczka podbiją Twoje serce. Jest to zwycięski przepis z naszego facebookowego konkursu, który przesłała Pani Magdalena Kwiatkowska-Koźmińska. Jak je zrobić? Odpowiedź poniżej!

Po prostu MNIAM!

Przepis powstał na bazie produktów Helcom https://helcom.pl/produkty

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g mleka w proszku
  • migdały
  • pół puszki masy kokosowej Helcom

Przygotowanie:

Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na kilka części i formujemy z nich wałki ( jak na kopytka). Każdy z wałków tniemy na małe kawałeczki i przekładamy do nagrzanej, specjalnej foremki lub wypiekacza dedykowanego do takich ciasteczek. Po upieczeniu, odstawiamy ciasteczka do ostygnięcia.

Nadzienie:

Aby przygotować krem do nadziewania ciasteczek, najpierw należy zagotować masło, cukier, wodę i kakao. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na kilka minut, aby masa lekko ostygła.

Do powstałego kremu wsypujemy 200 g mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę kokosową i posiekane migdały ( im więcej ich dodamy tym będzie gęstszy krem).

Kiedy masa stężeje, będzie gotowa do nadziewania ciasteczek… i Voilà!


“ Życie ma smak, bo w przeciwnym razie byłoby mdłe jak domowe wypieki pozbawione Waszych mas ????????.”