Podwójne ciasteczka czekoladowe Whoopies

Ciasteczka Whoopies z owoce w żelu Helcom

Ciasteczka czekoladowe Whoopies z kremem i owocami w żelu Helcom to wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Whoopies to amerykańskie ciasteczka przypominające słodką kanapkę. Miękkie, czekoladowe ciasteczka w połączeniu z puszystym kremem i intensywnie owocowym dodatkiem tworzą pyszną całość. Owoce w żelu Helcom nadają im wyrazistego smaku i pięknego wyglądu. Efektywny wygląd na specjalne okazje lub bez okazji, dla jeszcze większej przyjemności z kawy. Proste w przygotowaniu, a smakowicie wyglądają. Te ciasteczka to doskonały wybór dla wszystkich łasuchów!

 

Kup owoce w żelu Helcom > e-sklep Athina Delikatesy < 

Podwójne ciasteczka czekoladowe Whoopies z dodatkiem owoce w żelu

Składniki:

Składniki na ciastka czekoladowe typu Whoopies

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 35 g mąki pszennej (2 lekko czubate łyżki)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 2 jajka (rozmiar L)

składniki na przełożenie ciastek

  • 100 g serka mascarpone (zimnego)
  • 100 ml śmietany kremówki (zimnej)
  • 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
  • ok. 5 łyżeczek Wiśni w żelu Helcom
  • ok. 5 łyżeczek Porzeczek w żelu Helcom

 

Wykonanie:

Krok 1 – przygotuj ciasto na ciastka

  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem – ja ją podgrzewam około 1 minutę w mikrofali.
  2. Wymieszaj dokładnie czekoladę z masłem na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia.
  3. Mąkę połącz razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę – ja miksuję przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach.
  5. Dodaj do ubitych jajek ostudzoną czekoladę.
  6. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
  7. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj.
  8. Schowaj masę na ciastka do lodówki na około 2 godziny – musi zgęstnieć.

Krok 2 – przygotowanie ciasteczek

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – w trybie góra/dół.
  2. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i nabieraj łyżeczką porcje ciasta (ja łyżeczkę moczę najpierw w lekko ciepłej wodzie).
  3. Pomagając sobie drugą łyżeczką, wykładaj ciastka na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciastka układaj w lekki odstępach, bo podczas pieczenia się rozpłyną.
  5. Piecz ciastka brownie przez około 11-15 minut.
  6. Po upieczeniu wystudź je przed przekładaniem kremem.

Krok 3 – przygotuj krem do ciasteczek

  1. Mascarpone zmiksuj razem z kremówką i cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.
  2. Aby ciastka ładniej wyglądały, polecamy przełożenie kremu do woreczka najlepiej z założoną tylką.
  3. Kremem udekoruj połowę ciastek.
  4. Nałóż na krem wiśnie i porzeczki w żelu.
  5. Na koniec przykryj ciastka drugim ciasteczkiem.

Przepis przygotowała blogerka Wypieki Beaty.