Trzy różne smaki ciasta jako jeden wypiek? Tak, to możliwe! Ten niezwykły, a zarazem szybki przepis przesłała jedna ze zwyciężczyń w naszym konkursie na Facebooku – Pani Justyna Dąbek. Poniżej przedstawiamy sposób jego wykonania.

Przepis powstał na bazie produktów Helcom https://helcom.pl/produkty

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki maku
  • opakowanie kremu do karpatki
  • posiekane orzechy i czekolada

Przygotowanie:

Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka ubijamy z cukrem, a potem dodajemy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do kolejnej wiórki kokosowe, a do ostatniej kakao.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy naprzemiennie po łyżce każdego z ciast. Pieczemy w temperaturze 180℃ przez 30 minut. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie ¾ kremu rozprowadzamy na przekrojonym biszkopcie, a resztę masy smarujemy na wierzchu. Ciasto dekorujemy orzechami i posiekaną czekoladą.

Po prostu PYCHA!


“Życie zawsze ma smak ! (…) W końcu to my sami doprawiamy swoje życie. I to tylko od nas zależy czy będzie gorzkie, mdłe, kwaśne czy najsłodsze na świecie.”