Składniki:
- 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej lub podgrzane
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 5-6 łyżek masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki maki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
Nadzienie:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1-2 łyżki cynamonu
Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać i zostawić na 5-10 minut. Dodać pozostałe składniki, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować prostokąt o wymiarach około 40 x 25cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie w grube plastry i położyć na wysmarowanej masłem formie. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia wyjąć z lodówki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem a następnie piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Podawać z lukrem, cukrem lub solo;-)