Ta wilgotna, mocno czekoladowa babka to popisowy wypiek Pani Agaty, laureatki naszego Wielkanocnego konkursu. Prosta i szybka w przygotowaniu, zachwycająca w smaku.
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g drobnego cukru
- 100 ml oleju
- 100 ml syropu z mandarynek HELCOM
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 50 g gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- masło + mąką do oprószenia formy
- lukier: cukier puder + syrop z mandarynek HELCOM
- Mandarynki Helcom do przyozdobienia babki
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Całe jajka ubić na puch razem z cukrem.
- Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem najpierw olej, a następnie syrop z mandarynek.
- Dodawać suche składniki porcjami miksując masę na najniższych obrotach.
- Ciasto wlać do blaszki. Piec ok. 40-45 min.
- Wystudzoną babkę polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i syropu z mandarynek. Na wierzch babki ułożyć mandarynki z syropu.
Smacznego!