Czekoladowa Babka Wielkanocna z nutą mandarynek

Ta wilgotna, mocno czekoladowa babka to popisowy wypiek Pani Agaty, laureatki naszego Wielkanocnego konkursu. Prosta i szybka w przygotowaniu, zachwycająca w smaku.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 ml syropu z mandarynek HELCOM
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło + mąką do oprószenia formy
  • lukier: cukier puder + syrop z mandarynek HELCOM
  • Mandarynki Helcom do przyozdobienia babki

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  2. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Całe jajka ubić na puch razem z cukrem.
  5. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem najpierw olej, a następnie syrop z mandarynek.
  6. Dodawać suche składniki porcjami miksując masę na najniższych obrotach.
  7. Ciasto wlać do blaszki. Piec ok. 40-45 min.
  8. Wystudzoną babkę polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i syropu z mandarynek. Na wierzch babki ułożyć mandarynki z syropu.

Smacznego!

  1.