Domowe bajgle z pastą roślinną i dodatkami

Domowe bajgle z dodatkiem pasty warzywnej to smaczna i oryginalna propozycja na śniadanie lub lunch. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, doskonale komponują się z roszponką, camembertem, pieczonym burakiem i pestkami granatu. Pasta falafel Helcom Ethnic nadaje całości orientalnego charakteru i wpisuje się w trend kuchni roślinnej oraz bliskowschodnich inspiracji.

DOMOWE BAJGLE Z PASTĄ ROŚLINNĄ I KOLOROWYMI WARZYWAMI

Składniki na 9 bajgli:

Bajgle:

  • 300 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do wysmarowania bajgli
  • sezam, do posypania bajgli

Do gotowania:

  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatki:

  • pasta falafel a’la Egipt Helcom Ethnic, >>Dodaj do listy zakupów<<
  • roszponka, plasterki buraka pieczonego,
  • ser camembert,
  • granat, awokado, ogórek zielony, czerwona cebula

Wykonanie:

1️⃣ Bajgle: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób hakiem do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 60 minut do wyrastania.

2️⃣ Po tym czasie podziel na 9 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, umieść je na desce. Po 10 minutach zrób w środku każdej bułki charakterystyczną dla bajgli dziurkę. Porozciągaj w dłoniach. Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodaj cukier i sodę, wymieszaj. Wrzucaj partiami bajgle i gotuj przez 30-60 sekund z obydwu stron.

3️⃣ Wyjmij łyżką cedzakową i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut do ładnego koloru. Wyjmij i przestudź.

4️⃣ Świeże bajgle przekrój na pół, wysmaruj obydwie połówki pastą falafel Helcom Ethnic. Ułóż po kolei: roszponkę, plasterki sera camembert, buraka, ogórka, awokado, czerwonej cebulki oraz pestki granatu. Nakryj górną połówką bajgla. Smacznego!

Przepis przygotowała blogerka.

Pyszna pasta falafel Helcom Ethnic jest inspirowana smakami Egiptu! Wypróbuj też inne pasty roślinne w etnicznych smakach!