
Domowe bajgle z dodatkiem pasty warzywnej to smaczna i oryginalna propozycja na śniadanie lub lunch. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, doskonale komponują się z roszponką, camembertem, pieczonym burakiem i pestkami granatu. Pasta falafel Helcom Ethnic nadaje całości orientalnego charakteru i wpisuje się w trend kuchni roślinnej oraz bliskowschodnich inspiracji.
DOMOWE BAJGLE Z PASTĄ ROŚLINNĄ I KOLOROWYMI WARZYWAMI
Składniki na 9 bajgli:
Bajgle:
- 300 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka cukru,
- 10 g suchych drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do wysmarowania bajgli
- sezam, do posypania bajgli
Do gotowania:
- 2 litry wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatki:
- pasta falafel a’la Egipt Helcom Ethnic, >>Dodaj do listy zakupów<<
- roszponka, plasterki buraka pieczonego,
- ser camembert,
- granat, awokado, ogórek zielony, czerwona cebula
Wykonanie:
1️⃣ Bajgle: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób hakiem do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 60 minut do wyrastania.
2️⃣ Po tym czasie podziel na 9 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, umieść je na desce. Po 10 minutach zrób w środku każdej bułki charakterystyczną dla bajgli dziurkę. Porozciągaj w dłoniach. Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodaj cukier i sodę, wymieszaj. Wrzucaj partiami bajgle i gotuj przez 30-60 sekund z obydwu stron.
3️⃣ Wyjmij łyżką cedzakową i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut do ładnego koloru. Wyjmij i przestudź.
4️⃣ Świeże bajgle przekrój na pół, wysmaruj obydwie połówki pastą falafel Helcom Ethnic. Ułóż po kolei: roszponkę, plasterki sera camembert, buraka, ogórka, awokado, czerwonej cebulki oraz pestki granatu. Nakryj górną połówką bajgla. Smacznego!
Przepis przygotowała blogerka.