Składniki na 10 gofrów:

  • 150 g puree z dyni
  • 200 ml mleka
  • 200 ml Muszynianki
  • 200 ml mleka
  • 250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 2 duże jajka
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 g masła

Wykonanie:

W dużym naczyniu mieszamy wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier i sól. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Miksujemy, by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy białka z ciastem. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy. Podawać można na wiele sposobów: z cynamonem, bitą śmietaną, syropem klonowym lub jogurtem greckim.

Źródło: www.mojewypieki.com