Składniki na 10 gofrów:
- 150 g puree z dyni
- 200 ml mleka
- 200 ml Muszynianki
- 200 ml mleka
- 250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 2 duże jajka
- łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80 g masła
Wykonanie:
W dużym naczyniu mieszamy wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier i sól. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Miksujemy, by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy białka z ciastem. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy. Podawać można na wiele sposobów: z cynamonem, bitą śmietaną, syropem klonowym lub jogurtem greckim.
Źródło: www.mojewypieki.com