Dzisiejszy przepis nieco różni się od naszych tradycyjnych wpisów. Jego autorką jest pani Marta Lipińska, laureatka naszego konkursu na najlepszy przepis na gofra. Doceniliśmy nie tylko walory smakowe, ale też językowe 🙂 Przyjemnego gotowania!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki dyniowej (Helcom Naturalnie)
- 2 jajka
- szklanka mleka
- dwie łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pasta z suszonych pomidorów (Helcom)
- rukola
- ser kozi
- gruszki w lekkim syropie Helcom
- pestki dyni
- ocet balsamiczny
Wykonanie:
„Wie to każdy cook-fan świata,
że możliwość robienia gofrów jest bardzo bogata!
Na podwieczorek, lunch lub szybkie śniadanie,
jest to pyszne oraz bardzo uniwersalne danie.
Mogą być gofry słodyczą czarujące,
bądź też wytrawnie smakujące.
Ja sama od gofrów jestem uzależniona,
gdyż liczba ich kombinacji jest wręcz niepoliczona!
Uwielbiam zjeść gofra, ot tak, na poprawę humoru,
by wzmocnić się w porządną dawkę energii i wigoru 😉
Na takie danie znam przepisów kilka,
a dziś zaprezentuje mojego jesiennego pupilka 😉
Gofr o prawdziwie złocistym kolorze,
łapcie za notesy, jak ktoś tylko może!
Produkty Helcom wspaniale się w przepis wkomponują,
bo przecież wyśmienicie smakują!
Ciasto nie będzie całkiem tradycyjne,
bo ja lubię dania ciut innowacyjne 😉
Potrzebujemy 1,5 szklanki Helcom mąki dyniowej,
to ukłon dla osób na diecie bezglutenowej.
Do tego 2 jajka i mleka szklaneczka,
dwie łyżki oleju i soli odrobineczka.
Nie zapomnijmy o łyżeczce proszku do pieczenia,
który niejeden wypiek mocą swą odmienia 😉
Białka od jajek oddzielamy
i z solą na sztywna pianę ubijamy.
Resztę składników miksujemy
i na koniec pianę dodajemy.
Gotowe ciasto na gofrownicę wylewamy
i chrupiące gofry wypiekamy.
Teraz pora na przybranie,
które słodkie i słone smaki łączy niesłychanie!
Najpierw cieniutką warstwę Helcom klasycznej pasty z suszonych pomidorów kładziemy
i ją obficie świeżą rukolą posypujemy.
Na to koziego sera plaster spory,
by wyeksponować wszystkie jego smakowe walory.
A teraz wspaniały akcent słodkości,
czyli gruszki Helcom w lekkim syropie w całej okazałości!
Posypujemy uprażonymi Helcom pestkami dyni,
które danie w minerały bogatym uczyni <3
Na koniec Helcom octu balsamicznego dosłownie trzy kropelki,
zdobiące gofra niczym perełki.
Możemy zakryć drugim gofrem lub bez „daszka” zostawić
i nasze oczy smakowitym widokiem bawić 😛
A teraz zostaje już tylko spróbować
i przepysznym gofrem się delektować!”