Każdy lubi gofry! Sposobów na ich przyrządzenie jest dużo. Poniższy przepis to cynamonowe wydanie gofrów, które pasuje zarówno na letnie śniadnie jak i deser do jesiennej kawy. Podaj z serkiem homogenizowanym waniliowym, do tego ulubiona pasta owocowa od Helcom Naturalnie i dekoracje np. pistacje i parę mniejszych świeżych owoców.
Kup pasty owocowe Helcom Premium > e-sklep Athina Delikatesy <
Wypróbuj wszystkie smaki: śliwka z daktylami, truskawka z figą i brzoskwinia z morwą.
Składniki na 15-20 mniejszych gofrów:
Gofry cynamonowe:
- 2 jajka,
- spora szczypta soli, 3 łyżki cukru,
- 400 ml mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 g oleju rzepakowego + trochę do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki:
- serek waniliowy homogenizowany,
- pasty owocowe od Helcom Naturalnie truskawkowa z figą i śliwkowa z daktylami,
- pistacje jako posypka,
- cukier puder do oprószenia,
- świeże owoce do podania, np. truskawki, figi, śliwki.
Wykonanie:
1. Gofry cynamonowe: żółtka jaj wymieszaj z cukrem trzcinowym, mlekiem, ekstraktem, przesianą mąką pszenną, cynamonem, proszkiem do pieczenia i olejem na gładką masę. Białka ubij z solą na sztywno w osobnej misce. Stopniowo wmieszaj je do masy z żółtkami.
2. Gofrownicę rozgrzej, natłuść ją olejem przy pomocy pędzelka. Nakładaj porcje ciasta i smaż kilka minut do ładnego koloru (czas uzależniony jest od mocy i jakości gofrownicy).
3. Od razu wyjmij, podawaj na ciepło z waniliowym serkiem, pastami owocowymi Helcom Naturalnie, posiekanymi pistacjami i świeżymi owocami.
Przepis przygotowała blogerka Justyna Dragan.