Grissini na sylwestra

To doskonałe przekąski do piwa lub innego dowolnego trunku. Chrupiące i kruche. Pokocha je każdy;-) Może nie są proste i szybkie do wykonania ale są pyszne i warto je upiec.

Składniki (na około 30 sztuk):
320 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
4 g drożdży mogą być suche
140 ml wody
30 ml oleju z pestek winogron (Helcom)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Dodatki:
Sezam, zioła, mak, sól himalajska – wszystko to do smaku.

Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej i podrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić za pomocą miksera. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wszystko przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na cienkie prostokąty o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować wodą. Posypać obficie sezamem i siemieniem. Można dodać zioła, sól himalajską, wszystko razem docisnąć do ciasta. Kroić na długie cienkie (1 cm) paski. Cały pasek skręcamy w spiralę, końcówki zostawiamy nieco grubsze. Przygotowane paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C na 10-12 minut. Należy pilnować czasu, łatwo grissini przypalić. Super przekąska na domówkę i wystawne przyjęcie.