Grzybowo-pomidorowe bułeczki drożdżowe

Sposobem Pana Pawła, laureata naszego konkursu na Facebooku, na chłodne dni jest upieczenie przepysznych grzybowo-pomidorowych bułeczek drożdżowych. Od razu robi się cieplej i przyjemniej!

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli i cukru
  • Farsz
  • 1 kg świeżych grzybów
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju Helcom
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, tymianek
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • Czarnuszka

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do letniej wody i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na kilka minut.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Grzyby oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na oleju z pomidorów razem cebulką. Dusimy aż grzyby będą miękkie. Dodajemy posiekane pomidory, tymianek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odparowujemy i studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde nakładamy farsz i zlepiamy formując bułeczkę. Odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy, aż bułeczki będą wyrośnięte i rumiane. Smacznego!