Jaja na wielkanocne śniadanie

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • rzeżucha, koperek, natka pietruszki, zioła wg uznania

Wykonanie:

  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i osuszyć. Ostrożnie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć nie uszkadzając skorupek.
  • Białka i żółtka drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
  • Przykryć i trzymać na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Można też jajka odwrócić i delikatnie podsmażyć z drugiej strony. Podawać na ciepło, udekorować. Gwarantujemy niesamowite doznania smakowe!