Składniki na ciasto:
- 200 ml mleka
- 200 ml Muszynianki
- jajko
- 1,5 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 2 łyżki oliwy (Helcom)
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 600 g grzybów leśnych
- 150 g sera brie
- cebula
- łyżka masła
- 100 g śmietany
- łyżka mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto blenderujemy i smażymy średniej grubości naleśniki – takie by pomieściły bogaty farsz. Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z poszatkowaną cebulką, solą i pieprzem. Pod koniec wlewamy śmietanę i dajemy łyżkę mąki. Mieszamy. Jako ostatni składnik wrzucamy pokrojony ser pleśniowy, mieszamy i całość zdejmujemy z ognia. Farsz odkładamy na 10 minut. Po tym czasie nakładamy go na każdy naleśnik i zawijamy w koperty. Na patelni podsmażamy na chrupko z posiekaną pietruszką.