Jesienne naleśniki!

Składniki na ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml Muszynianki
  • jajko
  • 1,5 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 2 łyżki oliwy (Helcom)
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 600 g grzybów leśnych
  • 150 g sera brie
  • cebula
  • łyżka masła
  • 100 g śmietany
  • łyżka mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Składniki na ciasto blenderujemy i smażymy średniej grubości naleśniki – takie by pomieściły bogaty farsz. Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z poszatkowaną cebulką, solą i pieprzem. Pod koniec wlewamy śmietanę i dajemy łyżkę mąki. Mieszamy. Jako ostatni składnik wrzucamy pokrojony ser pleśniowy, mieszamy i całość zdejmujemy z ognia. Farsz odkładamy na 10 minut. Po tym czasie nakładamy go na każdy naleśnik i zawijamy w koperty. Na patelni podsmażamy na chrupko z posiekaną pietruszką.