Krem z selera z gruszką

Składniki:

  • duży seler
  • 2 pietruszki
  • por (biała część)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gruszki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 g serka mascarpone
  • kawałek sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • kilka łyżek oliwy truflowej
  • pieprz pomarańczowy
  • sól

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej. W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy. Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą. Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką i uprażonymi orzechami.

Źródło: www.zakochanewzupach.pl