Składniki:
- duży seler
- 2 pietruszki
- por (biała część)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 gruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 100 g serka mascarpone
- kawałek sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- kilka łyżek oliwy truflowej
- pieprz pomarańczowy
- sól
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej. W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy. Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą. Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką i uprażonymi orzechami.
Źródło: www.zakochanewzupach.pl