Dyniowa fasolka z kiełbaską

Kremowa zupa dyniowa z passata pomidorową Helcom i fasola Helcom

Dyniowa fasolka to wyjątkowa wersja klasycznej fasolki po bretońsku, wzbogacona o aromatyczną dynię Hokkaido, która dodaje daniu kremowości i lekko słodkiego smaku. To sycące, rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się na jesienne chłody, łącząc tradycyjne smaki z sezonowymi składnikami. Fasola Helcom, wędzona kiełbasa i passata pomidorowa Helcom tworzą intensywną bazę, którą uzupełniają przyprawy, nadając całości głębi smaku. Przygotowanie jest proste, a rezultat – pełen aromatu i idealny na rodzinny, jesienny obiad.

Kup passatę Helcom > e-sklep Athina Delikatesy < 
Kup fasolę Helcom > e-sklep Athina Delikatesy < 

DYNIOWA FASOLKA Z KIEŁBASKĄ

Składniki:

  • 400 g fasoli Helcom,
  • 2 cebule,
  • ok. 500 g kiełbasy wędzonej,
  • passata pomidorowa Helcom,
  • pół średniej dyni Hokkaido,
  • papryka słodka i troszkę ostrej mielonej,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek i liść laurowy.

 

Wykonanie:

Cebulkę siekamy, kiełbasę kroimy w plasterki i całość podsmażamy na chrupiąco. Do garnka wkładamy dynię pokrojoną w kawałki i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy cebulkę z kiełbasą i dynię pokrojoną w kawałki. Wszystko chwilkę razem gotujemy do momentu, aż dynia lekko zmięknie, ale się nie rozpadnie. Dodajemy passatę pomidorową, przepłukaną fasolkę a całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. 

 

Wypróbuj inny przepis z Fasola Helcom – ROZGRZEWAJĄCA ZUPA W STYLU MEKSYKAŃSKIM