Składniki: 

  • średniej wielkości krewetki – 500 g;
  • wiórki kokosowe – 100 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • oliwa z oliwek Helcom – 2 łyżki;
  • ząbek czosnku – 1 szt.;
  • sok z limonki – 1 łyżka;
  • papryczka chilli w płatkach – 1 łyżka;
  • natka pietruszki;
  • sól i pieprz do smaku;

Wykonanie: 

  1. Obierz krewetki i usuń z nich żyłki. Ubij jajko dosyp paprykę. Zanurz każdą z krewetek w jajku, a następnie w panierce kokosowej.
  2. Smaż krewetki na 2 łyżkach oliwy z każdej strony przez około 2 minuty do osiągnięcia złotego koloru.
  3. Wszytko posyp świeżą pietruszką i dopraw do smaku Na talerzu użyj limonki dla podkreślenia aromatu potrawy.