Składniki:
- 2 cebule
- 3 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- oliwki (Helcom), bazylia, pomidory suszone (Helcom)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy. 1/3 ziemniaków gotujemy ok. 20-25 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez prasę. Pozostałą część ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy sok. A pozostałą skrobię mieszamy z ziemniakami. Gotowane ziemniaki mieszamy z surowymi na jednolitą masę.
Przygotowujemy farsz – oliwki, suszone pomidory, bazylię i przyprawy – ucieramy na jednolitą masę. Formujemy pyzy, farsz zawijamy w środku i gotujemy w osolonym wrzątku z olejem ok. 20 minut. Okraszamy cebulką uprzednio pokrojoną w kostkę i usmażoną.
Smak dania niespotykany a fun dla dwojga z jego wykonania gwarantowany! #ŻycieMaSMak