Składniki burgery:
- 300 g wołowiny
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka oleju
- jajko
- przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn
sól, pieprz
Składniki bułeczki:
- 170 ml ciepłej wody
- 100 g mleka w proszku
- 2 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 8 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- 1,5 łyżki cukru
- niepełna łyżeczka soli
- 1 całe jajko
- łyżka mleka
- sezam do posypania
Wykonanie burgerów:
Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.
Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Formujemy kuleczki o średnicy ok. 5-6 cm (w trakcie smażenia dość znacznie się „skurczą”), spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części.
Wykonanie bułeczek:
Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na godzinę.
Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia.
Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np. sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków.
Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery. Tym razem przepis znaleziony na durszlak.pl;-)