Mini burgery bo Życie ma Smak ;-)

Składniki  burgery:
  1. 300 g wołowiny
  2. mała cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. łyżeczka musztardy
  5. łyżeczka oleju
  6. jajko
  7. przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn
    sól, pieprz
Składniki bułeczki:
  1. 170 ml ciepłej wody
  2. 100 g mleka w proszku
  3. 2 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  4. 8 g świeżych drożdży
  5. 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  6. 1,5 łyżki cukru
  7. niepełna łyżeczka soli
  8. 1 całe jajko
  9. łyżka mleka
  10. sezam do posypania
Wykonanie burgerów:

Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.
Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Formujemy kuleczki o średnicy ok. 5-6 cm (w trakcie smażenia dość znacznie się „skurczą”), spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części.

Wykonanie bułeczek:
Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy  pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez minimum 5 minut.
Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia.

Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np. sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków.
Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery. Tym razem przepis znaleziony na durszlak.pl;-)