Muffinki z dynią i białą czekoladą

Składniki:

  • 350 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 150 g cukru
  • 350 g purre z dyni
  • 70 g roztopionego masła
  • 70 ml maślanki
  • 2 jajka
  • garść orzechów laskowych (Helcom)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 150 g roztopionej białej czekolady + kilka kostek do ozdoby
  • 50 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Puree z dyni mieszamy z masłem, maślanką i jajkami. Łączymy składniki suche i mokre. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy. Ciasto wkładamy do foremek na muffinki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy mniej więcej 18 minut. Czekamy aż muffinki przestygną. Na koniec każdą babeczkę dekorujemy polewą, powstałą z rozpuszczonej białej czekolady, wymieszanej ze śmietanką i sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe posypujemy pokrojoną na małe kawałki kostką czekolady.

Źródło: Anna Starmach „Pyszne na słodko”