Składniki:
- 350 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 150 g cukru
- 350 g purre z dyni
- 70 g roztopionego masła
- 70 ml maślanki
- 2 jajka
- garść orzechów laskowych (Helcom)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 150 g roztopionej białej czekolady + kilka kostek do ozdoby
- 50 ml śmietany kremówki
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Puree z dyni mieszamy z masłem, maślanką i jajkami. Łączymy składniki suche i mokre. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy. Ciasto wkładamy do foremek na muffinki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy mniej więcej 18 minut. Czekamy aż muffinki przestygną. Na koniec każdą babeczkę dekorujemy polewą, powstałą z rozpuszczonej białej czekolady, wymieszanej ze śmietanką i sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe posypujemy pokrojoną na małe kawałki kostką czekolady.
Źródło: Anna Starmach „Pyszne na słodko”